31 August, 2006
Hopeapaju ja omituinen vieras
A strange fungus on the branch of a willow. Anyone know what it is?
Omituinen sieni hopeapajun oksan tyvessä. Tietääkö kukaan mikä?
When we we kids we use to peal young branches of willow and put them carefully in an ant hill without breaking the hill, wait a while, drop the ants and taste the willow stick. The taste was very stingy. I just found out that we were enjoying of two different acids, Formic acid given by the ants and Salicylic acid, which came from the pealed willow stick. Cool.
Pieninä meillä oli tapana kuoria nuoria pajunoksia ja laittaa ne hetkeksi varovasti muurahaiskekoon kekoa rikkomatta, sitten karistettiin muurahaiset ja maisteltiin pajunoksaa. Maku oli melko terävä. Sain juuri tänään selville että olimme nauttineet kahta eri happoa Formic acid eli muurahaishappoa muurahaisilta and Salicylic acid eli salisyylihappoa pajusta. Jännää.
camera: HP PS R818
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti