7.7.08

Koska Suomi ei kärsi kriisistä

Nämä sanat kuulin Suomen päättäjältä, joka ei pitänyt veronalennuksia kiireellisenä juuri tuosta syytä. Ja ei siinä mitään, jos, sanotaan nyt vaikka arviolta, puolet väestöä elää kuin ellun kanat, ajelee isoilla autoilla, mussuttaa sushia ja lentelee ulkomaille shoppailemaan 200 neliön asuntoonsa hiukan lisää bambuverhoja, lipittelee vuosikertaviinejä ja pitää grillijuhlat sadalle. Kun nämä keskiarvot lasketaan, on tulos: ei kriisiä. Mutta kun ihmisiä ei voi kohdata kadulla tilastoarvoina.

Suomi ON SUPERKALLIS! (Iltalehti 2008) , Suomi on jo kalliimpi kui USA, Japani ja Englanti.

Bensa: Tuoreen amerikkalaisselvityksen mukaan bensa on Suomessa maailman kolmanneksi kalleinta.

Ruoka: Se vasta Suomessa kallista onkin. Euroopan unionin tilastopalvelun Eurostatin mukaan Suomessa syödään peräti EU:n kolmanneksi kalleinta ruokaa. Suomalainen ruokakori on viidenneksen EU:n keskiarvoa kalliimpi.

Alkoholi: Alkoholijuomien hinnoissa Suomi kipusi peräti toiselle sijalle. Suomen hintataso oli huikeat 170 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Ja kun energian hinnannousu varsinkin on ollut huimaa, tulee ihmetelleeksi, mihin ne tukirahat oikein menevät? Kaksi miljardia euroa vuodessa.

Toivotaan, että tässä ETLA:n ennusteessa kerrotut asiat pysyvät ja tulevat seisauttamaan ihan älyttömyyksiin menemisen koti-Suomessamme.

KULUTTAJAHINTOJEN NOUSU VAUHDITTUU VAIN TILAPÄISESTI

Kuluttajahintojen nousun arvioidaan kiihtyvän kuluvana vuonna selvästi, 3.2 prosenttiin, vaikka euron vahvistuminen on hillinnyt tuontihintojen nousua. Inflaatiota vauhdittavia tekijöitä on useita. Asuntojen hintojen nousu, kohonneet korot ja kallis energia vauhdittavat inflaatiota vajaalla prosenttiyksiköllä. Elintarvikkeiden hintojen nousu vuoden alussa oli odottamattoman ripeää, ja uudet palkkaratkaisut voimistavat kotimaisia kustannuspaineita. Alkoholi- ja polttoaineveroja korotettiin vuoden alussa, mutta niiden kertaluonteinen vaikutus inflaatiovauhtiin katoaa ensi vuoden alussa. Vuonna 2009 inflaation odotetaan uudelleen hidastuvan vajaaseen 2 prosenttiin, kun hyödykeverojen korotukset eivät enää vaikuta, ruoan arvonlisävero alenee, ja korot ovat nykyistä matalammat.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Reilu vuosi sitten kävin Skotlannissa ja hämmästyin siellä, kun kaupoissa ei ollutkaan niin kallista kuin etukäteen olin luullut ja ihmisiltä kuullut. Jo silloin ruoka oli suurinpiirtein samanhintaista kuin täällä. Ja Itävallassa söimme mielellämme ravintoloissa, koska annokset maksoivat järjestään alle 10 €. Ruoka siis oli edullista, että kannati neljän hengen syödä ihan oikeissa ravintoloissa eikä pelkästään hampurilaispaikoissa. Mutta täytyy sanoa, että olen joutunut miettimään täällä kotona mitä syödään. Onneksi lapsetkin syövät tavallista sapuskaa (kaalilaatikkoa jne) niin pääsee suht edullisesti. Mutta pihvit ja fileet jäävät kyllä kauppaan ja grilliinkin menee makkaraa broilerin ja lihan tilalta.
-Rn

Anonyymi kirjoitti...

Jopa Azoreilla, jota olen pitänyt superkalliina paikkana, on kuulemma edullista käydä ulkona syömässä. Minä en koskaan kävisi muualla kuin mäkkärissä, ellei mies kustantaisi spesiaalikeikkoja joskus ravintolaan. Eikä silläkään siihen ole varaa kuin muutaman kerran vuodessa.

Katili kirjoitti...

Rautaneito, mielenkiintoista lisätietoa ja vahvistusta asiaan. Eihän täältä ravintolassa mitään alle kympin saa. Ja alkavat ne nuo hampurilaispaikkojenkin hinnat olla vähän yläkantissa. Tavallinen ruoka onkin hyvää ja terveellistä, hyvä että lapset syövät sitä. Mieluummin kuin roskaruokaa.

Marina, mäkkäritkin on mun mielestä hinanneet hintojaan euron myötä. Muistan työssä käydessäni kun oli pekonipurilaistarjous, 5 markkaa. Niistä muodostui useana päivänä lounaani. Nyt näkyvät olevat sellaiset 12 markkaa purilaiset siellä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mäkki on vähän nostanut, mutta hih, mä saan "ruuat" luontaisetuna kun mies on siellä vuoropäällikkönä! =D Tosin se on siellä enää päivän viikossa, kun tekee toista ja mielekkäämpää työtä, mutta safkaa saa silti. Mut kyllä mä siis joskus ihan itekin ostan jos ei mies oo mukana tai en mee sen työpaikalle notkumaan ruuan toivossa...

Katili kirjoitti...

Kätevää Marina, kun on mies ruokapaikassa, mullakin oli joskus aikoinaan täti, joka oli kahvilan kokki. Ja tytär on tehnyt kesäduunina kahvilahommia. Kahvia ja pullaa saa.. :)

Juliet Parrish Radha kirjoitti...

J E S T A S ! ! !

Katili kirjoitti...

Sanopas muuta Anuradha, ja tuo jestas on vielä kiltti sana....