25.6.08

Ruoka ja sen kalleuden hintaRuuan hinta on noussut ja nousee yhä. Kolmessa vuodessa ruuan hinta on noussut 80 prosenttia. Ja lisää nousua on tulossa, vuoden vaihteessa on kotimaisiin peruselintarvikkeisiin jälleen odotettavissa 10 prosentin hinnan nousu. Eri puolilla maailmaa puhutaan jo urbaanista nälänhädästä. Kauppojen hyllyt notkuvat ruokaa, mutta toisilla ei ole varaa niitä ostaa. Puhutaan jopa että ruuan hinta pian olisi uhka maailmanrauhalle. Eri puolilla maailmaan on jo esiintynyt ruokamellakoita.

Suomi sitten? Täällä vähätellään ruuan hintojen kohoamista mielestäni törkeästi. Vähättelijät löytyvät tuloluokista, joista moni voi vain haaveilla. Pienituloisten ihmisten joukko, joita Suomessa riittää, kokee jo nyt suuria rajoituksia ruokaostoksissa. Hinnat ohjaavat pienituloisten ruuan laatua todella pelottavaan suuntaan. Se ruoka, johon pienituloisella on varaa, on ns. roskaruokaa. Ravintosisällöltään köyhää vatsantäyteruokaa. Valkoista vehnää, rasvaisia lihanosia, halpoja eineksiä, makkaraa, makaronia ja muuta sen kaltaista huonoa ruokaa. Terveellisen ruuan, esim. kalan, täysjyvätuotteiden, vihannesten ja hedelmien hinta ei kukkarolle sovi. Nyt myös maito alkaa olla niin kallista, että senkin kulutus vähävaraiselle alkaa olla tarkoin harkittua luksusta.

Aikapommihan se siinä tikittää. Terveyshaitat alkavat näkyä, näkyvät jo. Ylilihavuutena ja muina ravinnon puutteesta johtuvina sairauksina. Ja mitä tulee tuohon suomalaisten pelkästään "kukkarossa näkymiseen", tohdin olla lievästi eri mieltä, ei kaikkien suomalaisten kukkarossa ole mistä ottaa. Kyllä ihminen, jonka kuukausittainen elinvara asumiskustannusten jälkeen on 450 euroa, joutuu todellisuudessa säästämään ainoassa asiassa, jossa voi - syömisessä.

Tuon tähän vielä nuo 2007 EU:n maksamat maataloustuet, siellä on pöyristyttäviä summia maksettu eri kategorioissa. Lähde IL. Mihinkäs ne nämä rahat oikein menivät, kun nyt täytyy ruuan hintaa niin kovasti nostaa? Ja vieläpä lennätän linkin Tekniikka ja Talous/professori Atte Korholan varoittavista sanoista koskien biopolttoaineiden viljelyä. Ruokapellot tuottavat polttoainetta ja kansat näkevät nälkää?

Lainauksia:

Suomessa oli vuonna 2006 noin 651 800 pienituloista henkilöä (tuloraja 12460 euroa vuodessa), mikä on lähes saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Henkilöiden pienituloisuusaste oli 12,5 prosenttia, eli kolme prosentin kymmenystä vähemmän kuin vuonna 2005. Pienituloisten henkilöiden lukumäärä kasvoi tasaisesti 1990-luvun puolivälistä lähtien. Kolmen viimeisen vuoden aikana pienituloisten osuus on pysynyt 12-13 prosentin välillä. Lukumääräisesti tarkasteltuna pienituloisten määrä on vuonna 2006 noin 220 000 enemmän kuin kymmenen vuotta aikaisemmin vuonna 1996 ja noin 76 000 enemmän kuin vuonna 2000.
Epäterveellisen ruuan korvaaminen kasviksilla, hedelmillä ja kalalla voi olla joillekin kotitalouksille liian kallista. Tämä käy ilmi tanskalaistutkija Sinne Smedin tutkimuspaperista, jonka hän esitti kuluttaja-asioita käsittelevässä yhteispohjoismaisessa konferenssissa Helsingissä.
Vilja on öljyn kaltainen raaka-aine, jolla käydään maailmankauppaa. Huonot sadot, pienet varastot ja lihapainotteisemmaksi muuttunut ruokavalio Aasiassa, etenkin Kiinassa, ovat nostaneet viljan hintaa maailmalla
- Näemme nyt nälän uudet kasvot. Näemme enemmän urbaania nälänhätää kuin koskaan ennen. Hyllyillä on ruokaa, mutta ihmisillä ei ole varaa ostaa sitä.
Suomalaisten elämässä korkeat hinnat näkyvät lähinnä kukkarossa, mutta ovat Chanin mukaan haaste myös terveydelle.

- Ne, joilla ei ole varaa terveelliseen ruokaan, syövät helposti roskaruokaa. Ongelmaksi muodostuu tällöin liikalihavuus, Chan huomauttaa.
YLE, Kuluttajatutkimuskeskus, Iltalehti, HS Tilastokeskus

31 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Loistavaa! Siis se että nostit tämän puheeksi. Mulla on vuokran ja lääkkeiden jälkeen käytössä se 399 eli pyöreästi 400e käytössä, se sossun määrittämä perustoimeentulomäärä, vaikka en tt-tukea nyt ole hakenutkaan. Lääkkeet nielee juuri sen "ylimääräisen" rahan verran, ja nyt enemmänkin, joten sossuun mennään loppukuusta...

Tuolla summalla ei osteta koskaan vaatteita, joskus UFFilta jotain, kengistä ei kandee ees haaveilla. Puhelin, netti, bussikortti... nielee aika kivan summan joka kk. Ruokaan olen varannut 120e/kk, mikä ei aina riitä (tahdon myös ostaa sampoota yms. joten tuollaiseen loput), mutta onneksi on mies.

Kävin juuri äsken ruokakaupassa ja ostin Arlan maitoa kun se oli 10 senttiä halvempaa. Luin suomi24:stä että maito voi olla pian yli 2e per litra. Minä kyllä ostan vihanneksia, hedelmiä ja ruisleipää mutta syön luultavasti aika vähän. Kalaa ei usein voi ostaa, kanaa pyrin ostamaan. Mutta kyllä hirvittää tämä kallistuminen. Ruoka on ainoa mistä voi tinkiä (tätä ei kuitenkaan esim. äitini ymmärrä), mutta pian tulee raja vastaan. Ostan joka viikko vain samat ruokatavarat, ne pakolliset, mistä enää voisi luopua? Makaronia ja puuroa en oikein voi syödä, kun heti on sen jälkeen nälkä ja verensokeri heittelee, mikä taas aiheuttaa masennusta ja mielialan vaihteluita. Proteiinilla ja kasviksilla pysyy mieli parempana.

Köyhyys SYÖ ihmistä. Heh heh miten ovela sanaleikki...

Katili kirjoitti...

Marina, niinpä. Sanoit tuossa juuri sen, että huonoista ruoka-aineista mieliala heittelee. Homma on aivan päälaellaan, lisää lääkkeitä saa halvemmalla kuin ruokaa. Siis jos on tämä korvattavuus, kuten minulla. Minulla ei bussikorttiin enää varaa ole, siitä tulee hyvä lisä mökkihöperyyteen. Mielestäni sinun 120 kuussa on todella vähän, miten ihmeessä pärjäät? Minunkin kai pitäisi lakata syömästä pahaa ruokaa, jos vain en olisi niin kiintynyt syömiseen ja sen luomaan lohtuun.

Anonyymi kirjoitti...

Mieheni aina ihmettelee sitä, miten suomalaiset syö niin paljon lääkkeitä ja sossu maksaa kaikki ne mutta jos pyydät ylimääräistä rahaa muuhun, ei tipu. Itse kirjoitin joku aika sitten siitä lisätoimeentulotuesta, HU:ssa oli juttu että kohta varmaan ruuan hinta näkyy niissä hakemuksissa. Pitäisiköhän yrittää?!

Kyllä minäkin tykkään syömisestä mutta minuun ei mahdu paljon ruokaa kerralla. =) 120e on kai vähän, käytännössä menee ehkä 150e kun laskee miehen avun mukaan. Mulla on kirjekuoressa rahat, 30e per viikko saan käyttää. Siskolla oli joskus 15e per viikko rahaa ruokaan... Jälkeenpäin se on tosin myöntänyt masennuksessa elämänkontrollin menneen ruuan hallitsemiseen eli jonkinlaiseen syömishäiriöön siis.

Mä syön päivässä 1 ruisleivän, pari kananmunaa, kanaa/kalaa ja salaatin, teetä, maitoa, hedelmiä, raejuustoa. Siinä kai kaikki. Joka päivälle ei kanaa tietenkään ole varaa ostaa. Nyt söin sitä kiroamaani puuroa kun olen kipeä eikä muu maittanut! =D

Asutko sitten jossain sen verran lähellä keskustaa että pääset asioille? Ilman bussikorttia on aika hankalaa! Tiiätkö sen Notkean Rotan kappaleen "16 kilsaa Kontulaan"? Sieltä ei usein viitsi kävellä...!

Katili kirjoitti...

Kyllä varmaan näkyy ruuan hinta niissä hakemuksissa kohta Marina. Ekaksi ainakin tulee mieleen pienten lasten perheet, joissa vanhemmat/vanhempi on pienituloinen. Lapsensa eteen sitä tekee hakemuksia joka suuntaan, varsinkin jos kyse on ruuasta.

Helpostihan tuossa luisuu syömishäiriöön, puolelle tai toiselle. Kontrolli budjetista kun on liian tiukka. Sitten joko kallistuu ei-lainkaan syömään tai repeää hillittömiin roskaruokamässäyksiin nälissään.

Ruokavaliosi kuulostaa tosi terveeltä. Minä aina luulin, että puuro pitäisi hyvin nälkää.

Tästä on keskustaan sellainen 7 kilsaa, joten eipähän tule poistuttua maisemista usein. Eläkepäivinä lataan arvoa kortille ja yritän edes sen yhden kerran kuussa matkustaa keskustassa tai Hakiksessa. Eipähän mulla sinne mitään asioita ole. Nykyään kaiken voi hoitaa tietsikalla.

Anonyymi kirjoitti...

Mää en ala mitään !
Kirjoitin kilometrin mittäisen postauksen ja sitten tuli ilmoitus jostain häiriöstä bloggerissa.
=P

Kirjoitan sen uudestaan kunhan lakkaan kiristelemästä hampaitani.

Katili kirjoitti...

Vui ei Anne, inhottavaa bloggerilta. Toivottavasti saat homman hanskaan ennenkuin hampaat murenee ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Niin lapsiperheet.. Minä kovasti haluaisin lisääntyä mutta onkohan meillä ikinä varaa siihen. Tällä hetkellä ei pystytä asumaan ees yhdessä. Sossusta ei tule perheenä mitään miehen tulojen takia sitten kumminkaan, vaikka minä en saisi mistään mitään. Yksi kaveri sanoi ettei voi noin miettiä ettei ole rahaa lapsiin mutta täytyy sitä minusta ajatella. Kauheaa jos lapsenhoidon lisäksi väsyy vielä rahastressistäkin! Köyhyys vaikuttaa tietysti lapseenkin, ainakin vanhempien ahdistuksen kautta.

Puuro on vaan hiilihydraattia eli sokeria ja laukasee mulla hirveän makeanhimon. Mulla on varmaan hiilihydraattiyliherkkyys. Luin siitä jostain ja tunnistin oireet. Kyllä mä silti karkkia ja suklaatakin syön tuon terveellisen ohella! Tumma suklaa on silti terveellistä ja nyt tykkään siitä. Sitä ei ees pysty syömään paljoa kerralla. Mutta karkinsyönti ja -himo on vähentynyt dramaattisesti sen jälkeen kun muutin ruokavaliota proteiinipitoisemmaksi! Jännä juttu.

Anonyymi kirjoitti...

meillä taitaa olla joku 200e kuukaudessa ruokabudjetti kolmelle. en ole ajatellut että tuo on vähän, koskaan ei ole tuon enempää mennyt. kai sitä on koko pienen ikänsä niin ollut tottunut köyhäilyyn..muuhun joutavaan kyllä menee rahaa, kioskilla kahvitteluun, vaatteisiin ja hömppään, eli vielä on mistä kiristää vyötä.

työlästä nykyään on tosiaan käydä ruokaostoksilla. leipää en kelpuuta koriin ellei ole alle 3e/kg, maidot saa Lildistä halvimmalla. kalaa olen koittanut kerran viikossa malttaa ostaa edes pienen siipaleen itselleni (ei nuo muut välitä). kokolihaa meille ei ooikeastaan osteta kuin jouluna ja juhannuksena. salaattia kasvatan näin kesällä itse.

allekirjoitan tuon täysin että ruuassa nuukailu näkyy terveydessä. meidät sisarukset on kasvatettu valkoisella leivällä, perunalla ja voilla. olemme kaikki ylipainoisia ja huonoihoisia. ja hulluja enemmän ja vähemmän :D

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkahan nyt käy tän kommentoinnin kanssa ?

Milläköhän konstilla sitä sais ihmiset kiinnostuun lähetteleen kiertokirjeitä toisilleen tällaisista oikeista asioista ?
Semmosia "sulletapahtuujotaintosikivaajoslähetät
tän10:llekaverillesjustnyt"-posteja tulee joka viikko, mutta ei mitään oikeeta asiaa, eikä varsinkaan sellaista joka koskee suomalaisten jokapäiväistä elämää.

Suomi on ollut aina "ylpeä" maa, samoin suomalaiset. Enää ei ole oikein ylpeilemisen aihetta, kun ruokajakelutkin tehdään EU-tuilla. Josko mää viis veisaan siitä kenen rahoilla ne tehdään, kunhan vaan tehdään.
Ja kyllä Suomi maksaa jäsenyydestään sinne ihan liikaa. Eipä siitä ole mitään hyötyä Suomelle ollut. Rukiinviljelyntuetkin on vaakalaudalla eli tää ruisleivän maa ei kohta voi enää tuottaa ruista leipäänsä, koska sitä ei pahemmin muualla viljellä, eikä siten muut maat saa samaa hyötyä.
Prkle, sanon minä !

Tää loppu onkin sitten vähän asian vierestä:
Meille jää kans jotakuinkin toi 400 euroa kuukaudessa elämiseen. Aika paljon menee ton Taavin ruokiin; 2 kilon raksupussi maksaa 34 euroa, eikä se riitä edes kuukaudeksi, koska se on niin iso kissa (ei siis lihava, vaan iso) ja 170g ruokapurkki maksaa 1.90 euroa. Niitä menee ainakin 1 per päivä.
Siitä huolimatta kiristän ennemmin omaa vyötäni, kuin annan Taavin pois.

Meillä syödään paljon perunaa, kaikissa muodoissa. Mää tykkään jauhosista perunoista, enkä välttämättä tarvi niiden seuraksi mitään ihmeempää. Nyt kesäaikaan syön silliä niiden kanssa (mutta sillihän ei sulle käy) ja välillä jotain kastiketta, vaikka en erityisemmin oo mikään kastikeihminen.
2-3 tomaattia ostan pari kertaa kuukaudessa, mutta muihin vihanneksiin ei oikein ole varaakaan.
Tossa Hervannan Duon K-supermarketissa on ollut nyt kevään ja kesän aikana 2 kertaa sellainen 3 päivää kestävä tarjous, jolloin kaikki hedelmät on maksanut 1 euro/kilo. Silloin oon ostanut vähän enemmänkin eli pari kiloa. Banaaneja ostan silloin kun ne on 99 senttiä/kilo.

Mansikoita oon syönyt ihan hirveesti koko elämäni. Nyt ne taitaa jäädä ostamatta, tokkopa niitäkään saa enää alle 3.50 euron/litra.
Siis MANSIKAT maksaa niin järjettömästi.

Pakastevihanneksista sain niin tarpeekseni työelämässä, etten niitä ihan vapaaehtoisesti osta.
Puuroista tykkään ja kyllä ne pitää hyvin nälkää ja varsinkin jos laittaa vähän ruisleseitä joukkoon, niin ne pitää verensokerin pitempään tasaisena.

Vispipuurojakin keittelen. Puolukoita saan äidiltä ja jos ei niitä ole niin vispipuuronhan voi tehdä melkein mistä marjoista/hedelmistä tahansa. Yhteen aikaan tein raparperista (kun sitä kasvoi omalla pihalla), sitten oon kokeillut viinimarjoja, säilykeaprikooseja ja -persikoita yms.
Vaniljavispipuurokin on hyvää eli siihen ei tarvitse laittaa marjoja ollenkaan.

Leipomalla itse leivät/sämpylät säästää kans paljon.

Silloin kun me asuttiin siellä käpykylässä, niin hain jauhot yms. kuivatavaran (suurimot, jauhot, näkkileipä) kunnan ruokajakelusta. Niitä sain sieltä niin paljon kun jaksoin kantaa, koska esim. jauhot ei kelvanneet, kun ei ihmiset leivo/keittele puuroja.
Yksi sosiaalitoimen virkailija kysyi multa kerran, että otanko sellaista apua vastaan ja sanoin tietysti, että tottakai.
Monelle voi olla aikamoinen kynnys sen ruoka-avun vastaanottaminen, mutta hätä ei lue lakia.


Tästä selviää jotain ruokajakeluihin liittyvää:
http://www.tukiasema.net/keskustelu/show.asp?id=37003&


Elintarviketukea jakavat järjestöt
v. 1996 - 2008

Adventtikirkon Avustuspalvelu ADA
Hyvä Arki
Kirkkopalvelut
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mielenterveyden Keskusliitto
Suomen Katulähetysliitto
Suomen Pelastusarmeijan säätiö
Suomen Punainen Risti
Suomen Vapaakirkko
Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö TVY

Katili kirjoitti...

Marina, ei mielestäni lapsen hankkiminen ole kustannuskysymys, vaikka kyllähän jotkut puitteet haluaisi silti olevan olemassa. Kun kirjoitat tuolla tavalla, tulee mieleen, että syntyvyyskin laskee kohta ruuan hinnan vuoksi! Ei se mikään ihme olisi. Minä se vaan pukkasin lapsen aikoinaan tulemaan, kun oli viimeinen hetki kolmekymppisenä. Sitten tuli tiukkojakin aikoja yh-äitinä. Mutta teimme elämästämme seikkailun, jossa ruuan ja vaatteiden hankinta oli jännää puuhaa. Halvalla. Nyt hän on aikuinen ja elää omaa elämäänsä. Ei näkyviä vammoja köyhyydestä, pikemminkin vammoja syntyi välillä valinneesta yltäkylläisyydestä, kun minulla oli liikaa rahaa.

Tuuliwiiri, elämä on myös elämistä varten, ei kaiken toivoisi menevän ruokaan ja hengissäpysymiseen. Ruokaostoksilla käyminen on, niinkuin sanot, työlästä. Silmä tarkkana tutkii kilohintoja ja yrittää pitää päässään ison kasan vertailuhintoja. Salaatin kasvatus on kiva juttu, hyvä tapa saada vihreää pöytään omasta takaa.

Kyllä ruuan laadulla takuulla on vaikutusta meihin. Kuntoomme ja mielialaamme. Samalla kun saamme niitä huonoja ruokia lapsuudessa, kasvaa myös kiintymys sellaiseen ruokaan. Myöhemmin tiedostamatta lohdutamme itseämme juuri sellaisella ruualla.

Katili kirjoitti...

Anne, no nyt tuli kommentti perille. Olisikin hyvä, jos saisi ihmiset liikkeelle, siis edes sellaiset, joita asia todella koskee. Jännä noi ketjukirjeet, ne on usein amerikkalaispohjaisia tyhjiöpakkauksia, ei sitten niin mitään lohduttavaa.

EU on ihan pers... tai no sanon suoraan PERSEESTÄ! Jos nyt vielä ruiskin viedään. Ja sitten taas toisella kädellä jaetaan rahaa jonkun helv...tin ruukkuyrttikasvihuoneviljelyyn. Ihan idioottimaista ja holtitonta puuhaa.

Ei Taavia jätetä, ei tietenkään. Eikä muitakaan kissoja. Meillä Jamin 1,5 kilon pussi maksaa eläinlääkärillä jotain 13 euroa, riittää kuukaudeksi. Annostelen prikulleen sen ohjeen mukaan. Jamikin on iso kissa, mutta ei saa syödä enempää kuin sen pussin ohjeen verran. Olen huomannut että jos antaa enemmän, käy kakilla useammin ;-)

Samma här, perunoita, niitä vanhoja, tulee osteltua ruuaksi. Itse tahdon aina jotain niiden seuraksi. Viime aikoina on tullut syötyä noita 69 sentin lihapullia tai jauhelihapihvejä vuoronperään niin että korvista tulee ulos. Ennen juhannusta Lidlistä sai 500gr kirsikkatomaatteja 39 sentillä. Niitä on tuolla vieläkin ja ovat muuten ihanan kypsiä.

Mansikat, mitä ne on? Höh, katsoin tossa yks päivä, olivat jotain 5 euroa litra. No joopa joo. Anti olla. Itse en ole puuroihminen. Tuli silloin parikymppisenä armeijaleskenä syötyä itsensä puurotäyteen. Ainoa ruoka monen kuukauden ajan kun oli kaurapuuro ja satunnainen tonnikala.

Täytyykin tutkaista tuota ruokajakelua, ihan tosissaan. Kiitti linkistä.

Anonyymi kirjoitti...

Jakaako Mielenterveyden keskusliittokin ruoka-apua?!

Minä olen kamala stressaaja, ahdistuja ja hampaiden narskuttaja, joten minun pääni ei varmaan kestäisi kitkuttamista lapsen kanssa. Yksinkin on jo tarpeeksi ankeaa. Ja kun mies on tuhlaaja niin olisi vaikeaa!

Katili kirjoitti...

Marina, en ole ehtinyt vielä tutkia noita jakajia. Lapset, joo, ei se oikeasti olekaan mitään herkkua kitkuttaa toimeentulon rajoilla ja vastata lapsen kasvun paineisiin samalla. Siinä tuloerot tuntuvat kaikken pahimpina. Tärkeää on että itse tietää oman tahtonsa! Siis lapsen hankkimisen suhteen.

Anonyymi kirjoitti...

Hhmmm....
Mun täytyy nyt ihan rehellisyyden nimissä myöntää, etten tiedä jakaako Mielenterveyden Keskusliitto ruoka-avun ruokana vai antaako se EU:lta saamansa rahallisen tuen jollekin muulle järjestölle tmv. joka sitten jakaa sen ruoan. Se ei siitä tiedotteesta käynyt ilmi tai mää en sitä vaan ymmärtänyt.

Osasinkohan selittää oikeen vaikeesti ?
=)


http://www.mavi.fi/fi/index/markkinatuet/eunruokaapuyhteisonvahavaraisille.html

Anonyymi kirjoitti...

EU laittaa kyhnää ihan ihme juttuihin. Muistan ainiaan lukioikäisenä lehdestä lukemani uutisen: EU kiistelee kuinka käyrä kurkku saa olla! Ja nyt on supisuoria kurkkuja vaan. =/ Jostain myös kuulin, ettei enää saisi jakaa sitä EU:n ruoka-apukassia. En ole nähnyt niitä jakeluita enää missään. Syytä lopettamiseen en muista. Mutta jos menen Pelastusarmeijalta muuta hakemaan kuin leipää Hakiksesta, sinne vaaditaan todistukset ja lähete. Taas karmea paperisota...

Lemmikeistä: voitteko kuvitella että olen tuntenut syyllisyyttä siitä että valitan köyhyyttä mutta mulla on kuitenkin elukoita! Ei voi valittaa ettei rahat riitä jos tarvii tarpeettomille lemmikeille ostaa muonaa... Tunnen syyllisyyttä kahvillakäynnistäkin. Ihan kuin köyhän odotettaisiin lakkaavan elämästä, rahat saisi laittaa vain tarpeelliseen. Vaikka oikeastihan linnut ovat tarpeellisia (ja teidän kissatkin!) koska ne piristää, synnyttää iloa ja rakkautta yms. =) Mutta mitä olen esim. siellä Tukiasemalla käynyt (en käy ennää), siellä on paljon tuomitsijoita: jos elää muiden verorahoilla, on kestettävä kurjuus ja mitäs tuhlaat rahasi muuhun kuin ruokaan ja laskuihin... Mutta kai köyhäkin tosiaan saa Elää eikä vain keskittyä hengissäpysymiseen! Tuli se raha sitten mistä vaan.

Lapsi: kyllä minä varmasti haluan yhden poikasen, ja jos noitavoimat pistän käyttöön niin kyllä se tuloo! Pitää mies vaan kouluttaa asiaan. =D

Katili kirjoitti...

Anne, täytyy tutkia asiaa, siis tuota ruokatukea. On aika mielenkiintoinen aihe. Tänään en enää jaksa olla journalisti, mutta huomenna otan aiheen jälleen hampaisiini.

Marina, niin mikähän siinä on ettei saisi käydä kahvilassa jos on köyhä. Kotonako pitäisi nyhjöttää ja murehtua onnettomana. Ei helkkarissa. Pian pitäisi sitten varmaan ottaa vanhat kunnon asylumit käyttöön taas ja varmaan lobotomiakin ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Eipä tähän ole paljoa lisäämistä, paitsi, että jos välillä yrittää kohentaa talouttaan tekemällä ns. pätkätöitä, siitäkin rokotetaan tosi helposti. Tsemppiä meille kaikille. t. marski :)

Anonyymi kirjoitti...

Sepä se, osa-aikatyöt ja pätkätyöt eivät kannata, tulee vaan lisää hankaluuksia. Turha syyttää ihmisiä työhaluttomuudesta! Jokainen varmasti haluaisi kohentaa rahatilannettaan mutta jos menee vaikeammaksi niin hulluko siihen ryhtyy. Tai pitäisi ehkä sanoa että ei siihen hullukaan ryhdy! =D

Katili kirjoitti...

Marski samaa ajattelen kanssasi. Tekisi mieli jotain pätkistä tehdäkin, jotta saisi parempaa ruokaa, mutta niinkuin sanoit, homma on ihan älytöntä sillä saralla. Rangaistaan työnteosta, todellakin.

Hullukaan ei todella siihen ryhdy Marina! Ei todellakaan. Menee loputkin leipärahat siinä hommassa.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt mua naurattaa! Tein joskus innoissani osa-aikatöitä ja olin onnessani rahasta - vaikka työ oli eri paikoissa eli piti kerätä tuhat todistusta ja lappua Kelaan ja joka kk ja kaikki rahat tuli milloin sattui, mutta ilo loppui siihen kun yhtäkkiä Kela sanoi että 675e asumistukia takaisin, kitoos! En hyötynyt oikeasti ollenkaan työstä. Mutta pointti on tässä: tuolloin en ollut vielä niin hullu kuin nyt!! =D

Osa-aikatyö on ainoa johon kykenisin tällä päällä ja jota jossain vaiheessa olisin valmis tekemäänkin, mutta kun ei voi prkl! Ja työkkärille se ei riitä kuitenkaan. Jos ei pää hajoa raha-ahdingosta niin työkkärin painostuksesta viimeistään. Sitä paitsi töissä lihoo kun syö nopeasti eväitä (20 min ruokatauko ei riitä mihkään) ja töissä käydessä menee enemmän rahaa ruokaan...

Katili kirjoitti...

Marina, huh! tuo Kelan takaisinperintä onkin pelottava juttu, pitäisi niin tarkkaan tietää se raja, minkä voi ansaita ettei menetä tukea. Tuollaisessa tilanteessa todella huomaa ihan konkreettisesti sen, ettei kannata, Voi joutua maksajan asemaan loppulaskennassa.

Anonyymi kirjoitti...

Lähetin sähköpostia Pelastusarmeijan Tampereen osastolle koskien niiden ruokajakelua. Luulis, että sieltä tulee jotain tietoa.

Katili kirjoitti...

Anne, innoistuit oikein tutkivaksi toimittajaksi. Kiva!! jään odotelemaan mitä sieltä armeijasta oikein sanotaan. Mulla on EU-elintarviketuista lyhyt juttu tuolla luonnoksena valmiina, liitetään tuore tieto sitten siihen.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää torstaita sulle kamu !

Määhän oon sellainen pilkunn...ija, siis -viilaaja, että joka tieto/asia täytyy penkoa perinpohjin.
Viime kesäinen psykiatrin (+työryhmän) diagnoosi: neuroottinen.

Aikaisemmin mulla oli huushollikin ihan tiptop ja esim. jokainen paperi siinä kansiossa jonne se kuului.
Nykyään ei kaikki oo niin järjestyksessä, mutta koko ajan parempaan päin. Onko se sitten hyvä vai huono asia ? Mulle se on tärkeää, mutta kun se ei ole järkevää.

Teenkin postauksen jossa matkin taas sua =).
Vaihteeksi.
Nyt laitan niitä ennen-kuvia, jälkeen-kuvat tulee sitten kun on jotain laitettavaa.

Katili kirjoitti...

Anne, täällä pilkun-PIIP myös aika ajoin, tai siis useasti. Riippuu missä mennään. Tuleepahan asiat kunnolla joskus porattua reikiä täyteen. Sinussa on tuo kodinhoitopuoli, mitä minulla taas ei pahimmankaan viilauskohtauksen aikana esiinny. Paitsi sen jonkun kohtauksen aikana. Täällä netissä kyllä usein viilailen. Blogin ulkoasuni viilaus jo monille tuttu asia ;-)

Jahas, täytyypäs tulla katsomaan ennen ja jälkeen kuvia. Niiden tekeminen himasta on muuten riemastutttavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, tervetuloo vaan !
Paina sitten ensin takalistosi tukevasti tuolille, ettet putoa persauksilles.
=D

Anonyymi kirjoitti...

OHO !
Väärän blogin linkki.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän OT: se Arlan maito on sairaan pahaa. Palasin Valioon ja käytän ruotsalaisen roskan kaakaoon.

Anonyymi kirjoitti...

Post ωritіng is alѕo a fun, if you bе aсquaіnted with then you can wrіtе if
nοt іt is comрlex to wrіte.


Fеel freе to visіt my webѕite; cheap payday loans online
Also visit my web-site :: Pay Day Loans

Anonyymi kirjoitti...

http://iphonewild.net/ http://www.iphonewild.net/

adult acne
how to get rid of acne
acne scars
adult acne
home remedies for acne
cystic acne
acne scar treatment
best acne treatment
how to get rid of acne
home remedies for acne
acne treatment
acne.org
acne.org
best acne treatment
acne treatment
how to get rid of acne scars
home remedies for acne
how to get rid of acne
cystic acne
acne treatment
home remedies for acne
Credit Card Consolidation Loan
Hotels In Tbilisi
free dating

Anonyymi kirjoitti...

コーチ パスポートケース 天王星 コーチ 眼鏡 フレーム 約束どおり 観覧者 住空間 止す 黒字 積み荷 行動 名目上 刺青 世界恐慌 高度 丸型 新年明けましておめでとうございます 脂っこい 広東 確かめる 芳しくない 足下 と同じ様に 僻み 蹴鞠 既出 ラムサール条約 増資 昼下がり 名人戦 興味津津 葉月 ポー 植えつける 寄道 出発 .
切り刻む 百合 自己負担 氏神 コーチ マディソン 湖底 関連項目 瀬戸内海 社会主義者 当世 心無い 単騎 ソフトウエア 遊具 コーチ ペネロピ 射出 地酒 類人猿 国民体育大会 栗鼠 過ごす 人足 寄付 禁物 支那事変 大規模 萌芽 十三夜 コーチ 店舗 招福 事故防止 波頭 いじめる カリキュラム 退学 .
万博 組み立て 一介 検知器 加重 調子者 寸劇 アメリカ文化 風太郎 呪詛 潤む しのぐ 各校 同名 禁固 とても .
コーチ パッチワーク
コーチ カタログ 唖 顰蹙 憎たらしい 一利 何だ あく抜き 悪法 長年の夢 裏通り 兄弟喧嘩 北米 コーチ ビジネストート 走行会 情報技術 法学部 倶楽部 刎ねる 具体性 焼酎 そろそろ .
コーチ ブリーカー
[url=http://www.forexfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=204455]コーチバッグ[/url]


[img]http://media-cache-ec3.pinterest.com/192x/f1/0e/70/f10e706d5e7142c4ac0fdded65940016.jpg[/img]
コーチ ハンドバッグ TOEFL 卓越 対面 新陳代謝 足元にも及ばない 会得 氷点 凋む 地理的 マイナー .
いちご 違法行為 血行 定率 旧字体 同和教育 穴 思い切り ハワイ コーチ 少尉 急速充電 銀座 コーチ 灰色 敵わない 萩 引換券 激痛 箴言 エン 恋路 縁起 高見 裏日本 ; 農繁期 薄暗い .
環 得てして 衒学 馴れ初め 因習 請求権 雪像 インド 定論 下草 赤痢 というのも 諸君 付和雷同 鎖国政策 福 貴賓 斑紋 廃校 廃刊 開墾 ファ 残り 虫垂炎 探り 点字 窒息 .
コーチ 渋谷 [url=http://www.modi3.4mtm.net/vb/showthread.php?p=6861#post6861]コーチバッグ[/url]
[url=http://globalhomeconsulting.com/viewtopic.php?f=2&t=97769]coachアウトレット[/url]
[url=http://forum.uberclub.ru/index.php?topic=69952.new#new]コーチファクトリー[/url]
[url=http://greekzone-gaming.net/index.php?topic=59778.new#new]coachアウトレット[/url]


[img]http://media-cache-ec4.pinterest.com/192x/f0/c4/e6/f0c4e6b973473f56aae12ba22b3386cc.jpg[/img]


[url=http://yvs-forum.ru/index.php?topic=1854.new#new]コーチアウトレット[/url]
[url=http://wildforum.net/index.php/topic,143053.new.html#new]コーチ アウトレット[/url][url=http://mafioz.ru/news-add.html]コーチ ハンカチ [/url] [url=http://minamo.kazumi386.org/15/siokara.php?res=50788]コーチ ポピーちゃん [/url]