22.5.08

On käyty maailmalla


kuva PD Photo

Pitkästä aikaa pystyn kertomaan, että olen poistunut kotikadulta. Kävin tänään terapeutilla ja istunto oli mahtavan antoisa. Sitä se oikean terapeutin löytyminen on, ihanaa. Sieltä jatkoin Viikkiin ostamaan Jamin nappuloita apteekista ja sitten katsastin läänin kokoisen ruokaosaston. Hassu ajatus pyrki mieleeni, täällä on HOK:in kauppoja vaikka millä nimellä ja joka kulmassa, muita ei tunnu kohta olevankaan. Mutta samat tuotteet ja varsinkin samat hinnat tuntuu olevan pääosin kaikissa. Omassa lähikaupassa sentään on tänä vuonna toiminut tuo 50% alennusläpyskä liha-altaassa. Kun menee sopivaan aikaan, saattaa saada kunnonkin tavaraa puoleen hintaan.

Liikalihavuus on ongelma, johon törmää joka nurkassa, kun itsekin ylipainoisena liikuskelee. Sieltä vaan ohjeita paukkuu ja "kyllä pitäisi laihduttaa" ja "kun on tuota painoakin". Suomen ASHin artikkelissa mainitaan mm konsensuslausumasta:
Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Akatemian järjestämän konsensuskokouksen asiantuntijapaneelin lausumassa korostettiin tarvetta torjua lihavuusepidemiaa yhteiskunnan ja eri toimijoiden monentasoisella ja laajalla yhteistyöllä.

Kepa:n artikkelissa taas mainitaan:
Teollistuneissa maissa liikalihavuus on jo pitkään ollut ensisijaisesti köyhien ongelma. Varakkaammat ja paremmin koulutetuilla ihmisillä on mahdollisuus syödä hampurilaisten sijaan vaikkapa tofua ja kalaa ennen kuin käyvät polttamassa turhat kalorit kuntosalilla.

Päivi Räsäsen toimenpidealoitteessavuodelta 2004 taas pyydetään
Arkiliikunnan määrä on vähentynyt, ja nykyihminen joutuu korvaamaan sitä liikuntaharrastuksella. Liikuntaharrastus vaatii kuitenkin usein taloudellista panosta, mikä on kenties yksi syy siihen, että lihavuudesta on muodostunut ennen kaikkea alempien sosiaaliluokkien ongelma. Yhteiskunnan tuki olisikin suunnattava ensisijaisesti kaikille avointen liikuntaharrastusten tukemiseen.

Käytäntö on osoittanut, että laihdutus onnistuu parhaiten ohjatuissa ryhmissä, mutta näihin osallistuminen on laihduttajalle melko kallista. Yhteiskunnan olisi kannattavaa tukea laihtumista. Laihdutusryhmään osallistuminen tulisi saada sairausvakuutuskorvausten piiriin. Tämä tukisi myös Kansallisen terveysprojektin tavoitteita elintapasairauksien vähentämisestä.


Ja minä siis aloin ajatella tuota kummaa yhtälöä vähävaraisuus ja ylilihavuus. Mietin, että onko asia pelkästään kiinni liikunnan, ohjatut tai ei, puutteesta. Kallistuisin kyllä aika vahvasti sille kannalle, että vastaus löytyy ruokakaupan hyllyistä, varsinkin siitä kohtaa, missä lukee hinta.

Vasemmalla hinnaltaan muhkeat - oikealla kukkarolle sopivat Kcal/100 g

Naudanpaisti 111kcal - Sikanautajauheliha 221kcal
Porsaan sisäfile 125kcal - Siankylki 321kcal
Broileri rintafile 147kcal - Koipireisi 207kcal
Puna-ahven, pakaste 114kcal - Kalapuikko 314kcal, paistettuna


Ja tuota voisi jatkaa, mutta en enää jaksa, mihinköhän se viittaisi????? HAHAHAAAA, ei naurata.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, tuo on niin totta, kun ei ole varaa niin ei ole. Saatikka sitten käydä kuntosalilla, uimahallissa jne. Toisilla on jopa aikaa kävellä työmatkansa, kun toiset taas painii perhekiireiden ja työkiireiden välissä. Ihana Sherlokjami sulla tossa alhaalla. :) t. marski

Katili kirjoitti...

Marski, niin se vain on. Ja nyt kun tuolla verkossakin on tällaisia puheita:

"Pitäisikö Pohjoismaissa ottaa käyttöön erityinen ylipainovero lihavuusepidemian pysäyttämiseksi? Idean esitti Tanskan elintarvike-ekonomian instituutin tutkija Sinne Smed seminaarissa, jonka Pohjoismaiden neuvoston hyvinvointi- ja kansalaisvaliokunnat pitivät Ruotsin Karlstadissa perjantaina. Painoon perustuva vero tasoittaisi sitä tosiasiaa, että ylipainoiset ahmaisevat nykyään suuremman osan verokruunuista kuin normaalipainoiset esimerkiksi sairaanhoidossa."

HUHUHHH!!!! äiti auta jotain idioottia näkemään ongelman ydin, pliiiiiis!!

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin :/ Tuohon "läskiveroon" voisi sanoa sanansa myös meikäläiset joilla mm. mielialalääkkeet edesauttavat lihomista ja hidastavat vastaavasti myös laihtumista. Kun lopetin masennuslääkkeet aloin pikkuhiljaa laihtumaan, mutta nykyiset lääkkeet (ainakin tällä annostuksella) lopettivat painon alenemisen vaikka syön 1200-1400 kcal/päivä ja liikun 400% enemmän kuin ennen.
-Rn

ps. se sananen voisi olla "Perrrkkele!" ;)

Anonyymi kirjoitti...

Joo, se on niin helppo lallatella mainoksissa että; puoli kiloa päivässä, jos ei tarvitse pennosiaan laskeskella.
Eikä joka päivä voi syödä Liitelin pakastevihanneksiakaan. YÄK !


Katso linkki ja kerro mielipiteesi.
Mää oon myyty =D.

Juliet Parrish Radha kirjoitti...

Toi on totta. "Lihottavammat" ruoat ovat halpoja, mutta "hyvät" ja vähärasvaiset todella kalliita... Lohi on poikkeus, se on niin maittavaa ja sitä söisi vaikka kuinka paljon, mutta kun se on niin kallista ja lihottavaakin, koska söisin sitä mielelläni vaikka kuinka paljon, on intohimoni! ;o)

Katili kirjoitti...

Rautaneito, niin vainko 400%? Huhuh, juu sitä se vaatisi ilmeisesti minullakin, 800% lisää liikuntaa ja 5000 kaloria päivässä, itse syön kolmea eri laihtumisenesto- ja lihomisenlisäyslääkettä. Verot vaan ylös niin johan lentää lääkkeet roskiin. Tai ne voipi myydä tuossa ostarin kulmilla. Sitten on laihoja ja h i e m a n omituisia ihmisiä, jippii!!! Sana perkele sopii oikein nappiin.

Anne. Mä aina laulankin kun toi hoilotus tulee kovalla äänellä päälle "kakskyt euroo päivässä". Ne liiterin pakastevihannekset tulee mullakin jo korvista, mitä ihmettä ne on niihin laittanut, elintarvikeväriä vissiin. Tykkäsin tuon Boazin todella kauniista äänestä. Siinä alussa ihan väristi minua.

Anuradha. Valitettavasti aika paljon tämä on totta. Itse tykkään kanssa lohesta, sen rasvat sentään ovat "hyviä", mutta kalaa ei kai saisi liikaa syödä. Aina kyllä ostan, kun tulee sellainen neljän euron kilohinta. Sitten pistelen raakana ja uunilohena. Nam!

Anonyymi kirjoitti...

Heh, tämä on taas tätä synkroniaa. =) Itse kirjoitin tänään aika provokatiivisen tekstin ylipainosta, lähinnä nuorten ja lasten. (Olen provosoiva luonne.) Mutta siis tuo raha kyllä liittyy lihomiseen. Köyhinä aikoina kun joskus on puuro- ja makaronilinjalla, niin kyllä minä lihon. Makaroni on kamalaa tavaraa, eikä siitä ees lähe nälkä ja tulee vaan mahanpuruja. Kasvikset ja kala on törkeän hintaisia. Ja se puoli kg vihanneksia ym. per pv tekee kukkarolle aika äkkiä tiukkaa.

Liikuntaharrastukset maksaa sikana, jos haluais jotain muutakin kuin sahata eestaas metsäpolkua. Eli ois kyllä hienoa jos köyhien liikkumista tuettaisiin!

Läskiveroon älähdin mielessäni jo ihan saman kuin anonyymi ehtikin sitten ennen mua. Oikeesti, jotkut vaan on pulleampia, ja ne lääkkeeeeeet! Mua ainakin lihotti sitalopraamit ja risperdal vielä enemmän. Jos ensin maksaa lääkkeistä itsensä kipeäksi ja sitten vielä rangaistaan sairautensa hoitamisesta niin PERKELE!

Katili kirjoitti...

Marina. No telepatiaako meillä on? Hihi. Minä kanssa suutuin ja mustaksi muutuin, kun ajattelin että joku ontuollaista veroa edes ajatellut. Ihan sairasta sakkia jossain istuu. Ja ihan samaa mieltä, halpa ruoka sisältää niin paljon huonoja aineita, että kyllä sekin edesauttaa lihoamista. Eikä sitä pienivarainen niitäkään liikaa voi edes syödä, eli se on se huono laatu. Ja tosiaan lääkkeet vielä. Mikä ihmeen läskipoliisi sitten myöntää verottomuuspasseja?